Welkom op de website de familie Lether

Dit is de website van de familie Lether, een deel van onze familie draagt de naam Leether.

Tot op heden konden we onze afstamming terugvinden tot 1622 in Solms Braunfels, in de Duitse staat Hessen. Dit jaartal is de vermoedelijke geboortedatum van Johanner Löder, die in 1708 in het nabijgelegen Weilburg wordt begraven. In de registers van de Lutherse kerk staat zijn leeftijd vermeld, zo kwam ik op 1622. Maar Johannes blijkt daar niet te zijn geboren of getrouwd. Zij kwamen dus ergens anders vandaan. Johannes was soldaat-kleermaker, dus diende hij vermoedelijk als beroepssoldaat in het leger van de Graaf van Solms-Braunfels (een gravin uit dat geslacht huwt later met Nederlandse prins Frederik Hendrik van Oranje-Nassau).

De familie verhuisd naar Weilburg en in 1703 wordt daar Caesar Christoph Löder geboren. Aldaar dienend als ‘stadtpfeifer (zeg maar stadsmuzikant van blaasinstrumenten) krijgt hij maar liefst 10 kinderen. Een daarvan is de in 1749 geboren Heinrich Daniel Loeder / Löther / Leether / Lether. Veertig jaar later verloofd hij zich en trouwt in het Nederlandse Brummen (in de buurt van Zutphen) en wordt daarmee de stamvader van de huidige Nederlandse en Amerikaanse Lether’s.

Begin 1900 emigreren de eerste Nederlandse Lether’s naar de Verenigde Staten van Amerika, maar op dat moment zijn er –maar daar kom ik pas later achter- al reeds mensen die onze naam dragen. Waar die vandaan komen is nog onbekend. Ook in Engeland komt onze naam veelvuldig voor. Op dit moment is nog geen enkele binding tussen ons en de Engelse naamgenoten gevonden. Hetzelfde geldt voor de naamgenoten in Frankrijk. Sommige daarvan zijn zelfs vóór 1622 geboren. Kortom, de zoektocht gaat verder.

Maar kom vooral binnen … (door op één van de knoppen hierboven te klikken)